Home » Галерия

Галерия

22 март 2023 г. – Световен ден на водата

Световният ден на водата всяка година се отбелязва на 22 март за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Водата е едно от малкото вещества, които се намират свободно в природата в три агрегатни състояния. Може да се среща под много и разнообразни форми – водна пара, облаци, ледници, айсберги, малки ручеи и други. Основно се разделя на сладка и солена. Хората и животните инстинктивно разпознават сладката вода от солената, която не е годна за употреба. Пространството, в което е разположена водата, се нарича хидросфера. Обемът, който заема, е около 1 360 000 000 km³, като с най-голям дял – 1 320 000 000 km³ (97.2%) е вода в океаните. Тя се среща още в ледници и айсберги, прясна вода в езера, реки и язовири и водни пари в атмосферата. Сладката вода и подпочвените води са основните водни ресурси на човечеството.

За отбелязване на Световния ден на водата учениците от начален етап направиха кратка разходка до р. Вит и изработиха табло и постер за изложба в училището. Учениците се включиха активно в инициативата, тъй като водата е един от елементите, с който боравят най-често. Без затруднения отговарява на въпроси за състоянията на водата, обитателите в сладки и солени води и ползите от нея.

8 март – Международен ден на жената

За допринасянето на цветно настроение за празника на жената учениците от прогимназиален етап изработиха картички. Направиха изожба в коридора на училището. Учениците са се вдъхновили от предстоящият празник и наближаването на пролетта.

3 март – Национален празник на България

На връх празника на България ученици от училището с ръководител Върбинка Гергова – преподавател по история и география представиха рецитал от произведения посветени на 3 март. Учениците изработиха и фотоизложба с емблематични за празника снимки със съпътстваща информаци и информационни табла.

1 март – празник на мартениците

По стара българска традиция в ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево на 1 март 2023 г. се направиха мартенички за здраве и изобилие. По-големите ученици помагаха и показваха на по-малките как се правят традиционните мартеници – сукаха масури от червен и бяк конец, оплитаха ги, направиха венец от клонки с мартенски шнур и хартиени цветя за приветстване на пролетта, изработиха емблематичните ,,Пижо и Пенда“. Учениците най-вече се забавляваха. Произведенията им са разположени в класните стаи и коридора на училището.

Ден на розовата фланека 2023 г. – 22.02.2023 г.

Световен ден на розовата фланелка е събитие, което се провежда в последната сряда на февруари – през 2023 г. с на 22 февруари. Розовата фланелка на този ден символизира протестът срещу насилниците в училищата и не само. Денят на розовата фланелка възниква в Канада преди 10 години, след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.

На този ден учениците от училището поговориха с преподавателите си на тема ,,Какво е тормоз?, Как да го познаем?, Какво да правим, ако станем свидетели на тормоз на дете? и др.“ В чест на съпричастност учениците от училището изрязаха и закачиха на дрехите си розова фланелка с различни послания, изработила постер поставен в коридора на училището и участваха в дейността ,,подай ръка на приятел“.

Отбелязване 150 г. от гибелта на Васил Левски

Ученицици от начален и прогимназиален етап – смесена група представиха на своите съученици, братя, сестри и приятели творби за Васил Левски и разказаха кратка автобиография за достойния му живот. Рециталът беше съпроводен от презентация с лек музикален фон.

През учебната седмица в часовете по Час на класа класните ръководители представиха презентации на класовете и разказаха за подвизите на големия герой. Бяха изработени и постерни табла в памет на Васил Иванов Кунчев – Апостола на свободата.

Училищно представление – ,,Коледари“

На 22.12.2022 г. учениците от ОУ ,,Христо Ботев“ с. Комарево представиха българския обича коледуване. Учениците пресъздадоха посрещането на коледарите в дома, наричането на плодородие и здраве, даруването на коледарите и показаха домашния уют. С коледарски песни и благи думи всички бяха потопени в настроението на идващите празници.

Коледуване на ученици от ОУ ,,Христо Ботев“ с. Комарево

Детско коледуване се среща на Малка Коледа (денят преди Коледа, 24 декември). Прави се през деня. Групички от шест- до дванадесетгодишни момченца обикалят с дрянови тояги домове на съседи и сродници и с кратки песнички и традиционни формули им желаят плодородие и приплод (в Западна България и Пловдивско чукат с тояжките си върху зърна и наричат за богата реколта). Децата също получават дарове.

По стар български обичаи млади момчета облечени в традиционни носии от училището участваха в коледните обреди. Те посетиха Здравна служба с. Комарево – д-р Ивайло Василев, Кметство с. Комарево – кмет Радион Тончев, секретар Анелия Георгиева, счетоводител Людмила Петрова и дежурен полицай, ДГ ,,Бреза“ с. Комарево – Снежка Тодорова и екип, НЧ ,,Наука“ с. Комарево – Теодора Любенова и Веска Кръстева, както и местните хранителни магазини на Надя Ангелова и Сашо Миронов, също така и частния дом на вече пенсионираната дългогодишна служителка в училището Наталия Иванова и дома на баба от населеното място – Лора Миланова.

Коледарите бяха приети с огромна топлина и много усмивки навсякъде. Благословиха домовете и работините места като пожелаха здраве, късмет, благополучие, успехи и мирни дни. Бяха богато дарени и емоционално заредени.

Беседа на тема ,,Безопасност в интернет“

На 06.12.2022 г. се проведе Кампания на Център за обществена подкрепа и МКБППМН град Долна Митрополия с учениците от V до VII клас. Целите бяха за повишаване познанията, относно комуникацията с непознати в интернет, запознаването на учениците с рисковете от даване на лична информация, определяне на опасности в интернет пространството и начини за реагиране в случай на онлайн тормоз.

За повишаване интереса на учениците и мотивирането им да споделят какво знаят представителите на ЦОП и МКБППМН бяха изготвили програма: Мозъчна атака ,,Безопасно сърфиране“ – презентация, клипче, казус, беседа на тема ,,Как да потърсим помощ“ и анкетни карти.

Един по различен урок по Физическо възпитание и спорт

В I-II клас има заложена тема ,,Туристически изглед сред природата“ за часа по Физическо възпитание и спорт. Г-жа Ирена Йотова реши да проведе часа си в близкия парк в селото въпреки мрачното и есенно време. Учениците се разходиха, тичаха в пакра, играха с есенните листа и се снимаха на една от емблематичните скулптури в селото – ,,лъвчето“. Учениците след връщането си в училище споделиха, че часа е минал много бързо и неусетно. Малката разходка и излизането от училищна среда е накароло децата да се чувстват свободни и щастливи.

Посещение на театрална постановка ,,Госпожа министершата“ на ДСТС ,,Луди млади“ при НЧ ,,Просвета – 1927 г.“ гр. Долна Митрополия на 24.11.2022 г.

Учениците и учителите от прогимназиален етап получиха покана от МКБППМН гр. Долна Митрополия за посещение на театрална постановка ,,Госпожа министершата“ на ДСТС ,,Луди млади“ при НЧ ,,Просвета – 1927 г.“ гр. Долна Митрополия на 24.11.2022 г. Програмата бе свъразана с превенция на детското асоциално поведение, чрез изкуство.

Отбелязване на областна инициатива ,,Седмица на четенето и грамотността“

На 24.11.2022 г. ОУ ,,Христо Ботев“ с. Комарево съвместно с ДГ ,,Бреза“ с. Комарево взеха активно участие в областната инициатива ,,Седмица на четенето и грамотността“.

Учениците от училището бяха подготвили и представиха драматизация на приказката ,,Вълкът и седемте козлета“. За подчертаване на сюжета бе използвана интеактивната дъска за постигане на визуално-драматичните моменти.

Децата от детската градина представиха драматизация на приказката ,,Червената шапчица“. Техният декор и костюми допринесоха за усещане на театрална постановка.

Имаше подготвени сладки изненади от ДГ, която се проведе под формата на викторина за всички деца и ученици. На първокласниците в училището децата от ДГ подариха сладкодумна книжка с оцветени любими герои. На малчуганите от ДГ бяха подарени книжки за оцветяване и раздели за любимите четива.

Настроените и усмивките бяха достатъчни, както за децата и учениците, така и за преподавателите им.

Ден на християнското семейство – 21.11.2022 г.

Ученици от начален и прогимназиален етап представиха с рецитал ,,Деня на християнското семейство“.

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Образователен спектакъл „Хилядолетната България“ – 18.11.2022 г.

Ръководството на ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево покани д-р Искрен Красимиров, основател на ,,НЕзабравимата България“ да представи интерактивен урок по родолюбие ,,Хилядолетната България“. Спектакълът продължи 45 мин. като пред очите на учениците оживяха хановете Аспарух, Кубрат и Крум, солунските братя св. св. Кирил и Методий, царете Симеон, Борис и Иван Шишман, както и незабравимите ни будители Паисий, Софроний, Васил Левски, Райна Княгиня, Иван Вазов и Христо Ботев. Гости на събитието бяха представителите на НЧ ,,Наука-1905″ с. Комарево – Теодора Любенова и Веска Кръстева.

16.XI.2022 г. – Ден на толерантността

Световният Ден на толерантността се отбеляза на 16.11.2022 г. в ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево. В инициативата се включиха всички ученици и учители от училището. Началният етап на обучение изработиха послания под формата на балони и ги разпростаниха към всички в училището – ученици, ръководство и персонал. Също така изработиха многоцветно табло като добрите посланания, които трябва да носи всеки един от нас. Учениците от прогимназиалния етап с помощта на учителя по информационни технологии г-жа Върбинка Гергова изработиха малък филм с лични послания и снимки. Ученичката т VII клас Галена Сергеева с кратно обръщение се ибърна към своите съученици, като ги призова да бъдат по-добри от обикновено, да бъдат по-смирени, да използват по-често думите ,,здравей, моля, заповядай и извинявай“, да бъдат по-търпеливи и много други. В този ден всеки взе по нещо малко, но важно за живота.

Посещение на театрална постановка ,,Голямото имане“ на ДСТС ,,Луди млади“ при НЧ ,,Неофит Рилски – 1872 г.“ гр. Тръстеник на 08.11.2022 г.

Учениците и учителите от начален етап получиха покана от МКБППМН гр. Долна Митрополия за посещение на театрална постановка ,,Голямото имане“ на ДСТС ,,Луди млади“ при НЧ ,,Неофит Рилски – 1872 г.“ гр. Тръстеник на 08.11.2022 г. Програмата бе свъразана с превенция на детското асоциално поведение, чрез изкуство.

Отбелязване на 01.11.2022 г. – Ден на народните будители

Денят на народните будители бе отбелязан с презантационна маса, рецитиране на литературни произведения и кратка беседа. Учениците от V до VII клас бяха подготвили информационни табла с някои от видните просветители, книжовници и революционери. Предстваха техни произведения и показаха на по-малките ученици от начален етап за книги на културни дейци и личности.

Посрещане на Римски кораб от IV век в село Байкал, община Долна Митрополия

На 6-ти октомври 2022 г. на пристанището в село Байкал акустира необичаен кораб. Той е копие на корабите от римско време, от IV век преди н.е., които са плували тогава по река Дунав. Движен е от гребци, наети от римската армия. Корабът с атрактивните си гребци, облечени в одежди от онова време, бе посрещнат от многолюдна публика. Както и от официалните гости на събитието: Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия, Петър Петров – председател на ОбС в Долна Митрополия, Георги Йончев – зам. кмет, д-р и.н. Володя Попов – директор на РИМ – Плевен, Георги Маринишев – кмет на село Байкал, учители по история, директори на общински училища, граждани и гости на община Долна Митрополия. Подробности за кораба и идването му в Байкал, разказа Иво Джокин – ръководител на Общински център по извънучилищни дейности в с. Байкал. Джокин е ръководител на единствения в България Астро център, който помага на НАСА. По стара българска традиция гребци и гости бяха посрещнати с хляб и сол. След това ученици от общинските училища, учители по история и организатори имаха наблюдение на водоплаващи птици. Програмата за деня включва още възстановка на „Легио Прима” /античен римски легион, б.а./, от студенти от гр. Свищов. Бяха посрещнати с 13 знамена на държавите, през които преминава кораба. Участие имаше и Георги Дамянав – ученик от Музикалното училище в Плевен, носител на сребърен медал от „Копривщица 2022”, както и фолклорни състави от с. Победа и гр. Плевен.

Отбелязване на ,,Пробег на мира“ на 05.07.2022 г.

На 05.07.2022 г., община Долна Митрополия се присъедини към списъка на българските общини подкрепили световната инициатива посветена на мира. Ученици и учители от училището се включиха в международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. В пробега участваха изявени спортисти от община Долна Митрополия, както и от всички желаещи да се включат граждани и гости на общината.

Честване на Ден на р. Дунав /29.06.2022 г./

На 29.06.2022 г. двама ученици от училището Венелин Величков от VII клас и Тихомир Николов от VII клас и ръководителят им г-жа Илияна Парашкевова взеха участие в отбелязване на Деня на р. Дунав в ОЦИДЗИ с. Байкал. Любезното гостоприемство бе осигурено от г-н Иво Джокин, ръководител на ОЦИДЗИ с. Байкал. За всички участници бе осигурена интересна и занимателна програма – хвърляне на венец в река Дунав с послание за чиста река; ,,Да се запознаем с птиците на Дунав” – лекция и наблюдение на водолюбиви птици с бинокли и далекогледна тръба; ,,Изследвай Дунав”- представяне на подвижната лаборатория за изследване на речни води на Световната водна асоциация и МОСВ и пленер по живопис ,,Вдъхновение от Дунав” (на брега на реката). На срещата присъстваха представители на Община Долна Митрополия, Еко клуб ,,Дунав“ при ОЦИДЗИ, Кметство с. Байкал, НЧ ,,Пробуда-1925″, Басейнова дирекция Дунавски район Плевен, РИОСВ.

Еньовден /24.06.2022 г./

Роса да Ви росне за свежест, биле да Ви омае за здраве и слънце дните да Ви огрява!

Учениците от ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево взеха участие в ежегодния празник Еньовден отбелязван в селото. Домакини и организатори на събието беше НЧ ,,Наука“ село Комарево. Гости на събитието – деца от ДГ ,,Бреза“ с. Комарево и жители на населеното място. Празникът премина с извършване на традиционен ритуал за здраве и щастие. Читалищният ръководител Теодора Димитрова разказа на всички ,,Легендата за Еньовден“ и поздрави присъстващите. Бяха поднесени символични подаръци от билки.

Отбелязване на 02.06.2022 г. – Ден на Ботев

По повод патронния празник на ОУ ,,Христо Ботев“ с. Комарево, учениците от V до VII клас представиха житейския път на великия българин, многобройните дела и не на последно място литературните му произведения. С преповдигнато настроение рецитираха Ботеви стихотворения. На видеодисплей през цялото време вървяха презентации и музикални оформления и по този начин се засили емоционалното вълнение във всеки един. След приключване на рецитала всички ученици и служители излязоха на спортната площадка, подредиха се по класове и изслушаха сирената в памет на Ботев смирено.

Общински рецитал – конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза /02.06.2022 г./

На 02.06.2022 г. община Долна Митрополия организира общински рецитал, в който взеха участие деца и ученици от детските градини и училищата в общината. От ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево се включиха трима ученци, които изпълниха следните произведения: Петър Веселинов, ученик от VI клас – ,,Стани, стани, юнак балкански“; Галена Сергеева, ученичка от VI клас – ,,Майце си“; Захари Петров, ученик от VI клас – ,,Към брата си“. За отлично представяне ученичката Галена Сергеева бе наградена с грамота и парична награда. Учениците се върнаха доволни и щастливи от представянето си.

01.06.2022 г. – Ден на детето

На 01.06.2022 г. учениците от I до IV клас посетиха ДГ ,,Бреза“ село Комарево. Директорът на детската градина г-жа Снежка Тодорова беше отправила специална покана за учениците и техните класни ръководители. В този слънчев ден децата от детската градина бяха подготвили празненство с песни, танци и стихотворения. Освен отбелязването на този специален за децата ден колективът на ДГ ,,Бреза“ тържествено поздрави за успешното завършване бъдещите първокласници. По-големите малки големи деца от ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево поздравиха със стихотворения и приветствени думи бъдещите първокласници и останалите деца. Празникът премина емоционално, весело, усмихнато и ведро. Весела ваканция, деца!

Посещение на читалище ,,Наука“ с Комарево от учениците в I-II клас за учебната 2021/2022 г.

След приключване на учебните занятия за учебната 2021/2022 г. учениците от I-II клас имаха една допълнителна седмица за проекти и творчески дейности. На 01.06.2022 г. класният ръководител г-жа Ирена Йотова направи организирано посещение на местната библиотека, която се помещава в читалище ,,Наука село Комарево. Там учениците разгледаха художествена и научна литература, подходяща за тяхната възраст. Служителите в местната библиотека г-жа Теодора Димитрова и г-жа Веска Кръстева посрещнаха учениците и ги разходиха в света на буквите, илюстрациите и старите и нови книги и енциклопедии. Децата се впечатлиха най-много от енциклопедиите за света. След приключване на беседата срещата завърши с почерпка и усмивки.

Пътуваща интерактивна изложба ,,Под светлината на звездите“

Във връзка с 16 май – Международен ден на светлината ОЦИДЗИ с. Байкал организира пътуваща изложба в общинските училища. Представянето прдължи 10-15 мин, в които учениците се пренесоха в света на звездите, светлината и цветовете. Увлекателното представяне, подръчните материали и астрофотографиите завладяха, както учениците, ката и служителите в училището. За миг физиката стана лесна, интерсна и достъпна. С благодарности към г-н Иво Джокин, ръководител на ОЦИДЗИ с. Байкал за страхотната беседа.

12 април 2022 г. – Международен ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек – Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт.

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток-1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“ (Да потегляме!). Позивната на Гагарин е „Кедър“. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток-1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е извършено успешно близо до спускаемия апарат.

В този ден учениците от ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево посетиха един от символите на селото, а именно ,,Самолета“. Този изтребител МиГ – 17 е поставен там още през 1992 г. в памет на полковник Марко Марков, който загива в самолетна катастрофа. За символа почти няма писмена информация в архивите на селото. Учениците се снимаха и разгледаха самолетното съоръжение. Припомниха си посещението на летището в Долна Митрополия преди няколко години и отбелязаха, че да летиш със самолет е равно на ,,свобода“.

Световен ден против тормоза в училище 2022 г.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като ,,Ден на розовата фланелка“. На 23.02.2022 г. учениците от I-II клас и учениците от V-VI клас, заедно с техните класни ръководители г-жа Ирена Йотова и г-жа Боряна Богданова отбелязаха световния ден. Малките и големи ученици се събраха и надуха розови балони, изрязаха символа на празника /розова фланелка/, оцветиха и апликираха различни ситуационни картинки и изработиха общо табло. Активно в изработването на материалите се включиха и учениците със СОП от V-VI клас. През това време класните ръководители и учениците дискутираха какво е доброта, толерантност, тормоз.

Подготовка за Баба Марта

Съвместна инициатива на ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево и ДГ ,,Бреза“ село Комарево за изработване на празнични картички и мартенски кукли. Учениците изработиха своите изделия от хартия и прежда, използваха моливи, лепило и ножици. Упражниха своите умения за изработване на самостоятелни творби. Учениците от I и II клас посетиха своите другарчета в детската градина, за да им подарят своите творби и да ги зарадват за предстоящия празник. Срещата на учениците и децата беше вълнуваща за всички, изпълнена с усмивки и закачки. Инициативата се осъществи благодарение на ръководителите на учениците и децата – г-жа Ирена Йотова от ОУ ,,Христо Ботев“ село Комарево и г-жа Камелия Тодорова от ДГ ,,Бреза“ село Комарево.

19 Февруари – Поклон пред Васил Левски /ученици от I до VII клас – 2022 г./

Есил Билянова, ученичка от III клас
Фабиян Николов, ученик от I клас
Мариана Величкова, ученичка от IV клас
Галена Сергеева, ученичка от VI клас
Петър Веселинов, ученик от VI клас
Захари Захариев, ученик от VI клас
Виктор Захариев, ученик от IV клас
Тихомир Николов, ученик от VII клас

Отбелязване на Еньовден 2021 г.

Лятна работа с ученици 2020-2021 г.

Опазване на околната среда, начини за изследване чистотата на водата и грижа за растенията в класната стая

Национална седмица на четенето 2019/2020 г.

Национална седмица на четенето 2018/2019 г.

Занимания по интереси уч. 2018/2019 г.

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031